Architectuur

Als amateur fotograaf, fotografeer ik natuurlijk graag alles, maar ik heb mij toch een specialiteit zelf aangemeten. En dat is architectuur en interieur. Ik fotografeer kerken, kapelletjes, bruggen, bedrijfsgebouwen en eigenlijk alles wat met architectuur te maken heeft. Niet onmiddellijk de gemakkelijkste opgave voor een amateur fotograaf, want het is eigenlijk veel eenvoudiger om landschappen of natuur te fotograferen. Zelfs portretfotografie is nog een stuk eenvoudiger. Ik leg hieronder graag uit waarom.

De kerk van Merchtem, waarbij alles rechtgetrokken werd aan de hand van convergerende lijnen.

De kerk van Merchtem, rechtgetrokken met ShiftN

Als je de foto hierboven bekijk, en rekening houd met de hoek waarin de foto werd genomen, dan staat alles mooi recht omdat ik de kerk heb rechtgetrokken met de hulp van de convergerende lijnen. De foto werd genomen met een Tamron groothoeklens voor Nikon op 10mm. Je hebt dan natuurlijk een pak vervorming van uw doel, (in dit geval de kerk). Professionele architectuur fotografen hebben daar een oplossing voor, met name de Tilt & Shift lens, (T/S), of ook nog een technische camera.

Maar een T/S lens kost enorm duur. Om u een idee te geven, de Nikkor, (Nikon), PC-E 24 mm f/3.5 D ED Nano, kost € 1.899,- (in promotie, normaal € 2.269,-) maar met deze lens kun je dan wel uw perspectief en scherptediepte volledig zelf manipuleren, zodat ALLES recht staat. Als je de foto hierboven bekijkt zul je zien dat er nog enkele zaken niet volledig recht staan, mede door de hoek waarin ik de foto heb genomen. Maar wat doet een T/S lens nu eigenlijk?

Allereerst het Tilt-mechanisme. Hiermee controleer je de scherptediepte van een foto. Wanneer je een foto maakt van een object waarbij je vanuit een schuine hoek fotografeert, dan kunnen er onscherpe delen ontstaan, die je dan kan scherp maken door de lens tot maximaal 6,5° te kantelen, waardoor de onscherpte verdwijnt.

En met het Shift-mechanisme kan je het trapeziumeffect corrigeren, (bekijk nog eens de foto hierboven). De kerk is een groot maar vooral een hoog gebouw. Als je dit met een gewone lens gaat fotograferen ga je ontzettend veel vervorming van uw object krijgen. Deze vervorming kan je dan tot maximaal 12 mm verschuiven, tot de vervorming verdwenen is. Architectuur fotografen kiezen dus algauw voor zo een T/S lens bij het uitvoeren van hun opdracht.

Je kan natuurlijk ook een technische camera gebruiken. Hiervoor verwijs ik u graag naar een artikel op Wikipedia. Met een technische camera kan je spijtig genoeg niet digitaal fotograferen, en wordt de analoge fotografie toegepast, die echter heel sterk verbeterd werd.

Ik hoor u natuurlijk al zeggen: Als dit allemaal zo duur kost, waarom heb je dan voor het fotograferen van architectuur gekozen? Eerlijk gezegd weet ik het zelf niet. Waarschijnlijk omdat ik de lijnen in architectuur zo mooi vind, zeker? Feit is, dat architectuur een fascinerend onderwerp is, en dat het mij enorm aanspreekt. En eigenlijk, als je wat zoekt, is het niet zo onoverkomelijk duur.

Ik heb immers voor een groothoeklens gekozen die mij € 439,- heeft gekost, (Tamron 10-24mm voor Nikon). En de rest kan je heel eenvoudig oplossen met speciale software om alles recht te trekken, en daarvoor gebruik ik het programma ShiftN. Dit programma is gratis !!!! En voor de rest gebruik ik de nabewerking die je in elk fotobewerkingsprogramma aantreft: PhotoShop, PhotoShop Elements, PaintShop Pro, GIMP, Paint.NET, PhotoStudio, en zo kan ik nog een tijdje doorgaan.

Jeroen Jazet is een beroepsfotograaf, die ook regelmatig zijn medewerking geeft aan zoom.nl. Hierboven heb je een filmpje waar hij mooi uitlegt hoe je vertekening kan vermijden die optreed bij (extreme) groothoek fotografie.

Bron van de video: zoom.nl
Lid worden van zoom.nl? Klik dan hier

Jeroen geeft in dit kort filmpje een degelijke uitleg over hoe het moet in PhotoShop, maar niet iedereen kan dit dure programma aankopen. Daarom kan je ook opteren voor Corel PaintShop Pro. Ik ben het gaan gebruiken een aantal jaren terug en ik ben het programma trouw gebleven. Ongeveer een jaar geleden heb ik de versie X5 aangekocht, en ondertussen zitten ze reeds aan versie X6. In het filmpje hieronder wordt mooi aangetoond hoe je moet rechttrekken en hoe je uw perspectief kan corrigeren. Heel belangrijk voor wie het fotograferen van architectuur als hobby heeft.

Maar ook in PhotoShop kan je deze vertekening wegwerken. Daarom heb ik nog wat research gedaan op internet en heb hier een oplossing gevonden die je in PS kan gebruiken om uw foto mooi recht te zetten. Bekijk de video hieronder: (de uitleg is wel in het Engels, maar iemand die met PS werkt in de nabewerking zal vlug snappen waar de tutorial het over heeft).

Zo, nu hoop ik dat je iets wijzer bent geworden voor wat betreft het fotograferen van architectuur en/of interieur. Als dit onderwerp u interesseert, gebruik dan gerust de reactiemogelijkheid die hier aangeboden wordt. Ik zal je graag en met veel plezier een degelijk antwoord geven.

Met vriendelijke groeten, JP.

Neem ook eens een kijkje op mijn fotosite: www.van-doorselaer.com

Een reactie

Geef een reactie