Dramatische lucht

In de winter heb je bij het nemen van een foto dikwijls een uitgebleekte lucht. In PSP X5 kan je dat mooi oplossen door er een dramatische lucht van te maken. Hiervoor moet je een aantal handelingen doen, die ik hieronder ga uitleggen. Laat ons eerst beginnen met de foto voor te stellen die een uitgebleekte lucht heeft. Ik heb hier een foto voor gekozen die ik onlangs heb gemaakt in het industriepark van Wemmel:

Startfoto met een uitgebleekte lucht.

OK, dit is onze basisfoto. Nu gaan we een kleine bewerking uitvoeren. We gaan eerst beginnen met de grauwe lucht te selecteren. Dit doen we met de “Magic Wand Tool”. Hiermee selecteren we de grauwte boven het gebouw en herhalen deze bewerking door de “shift” toets ingedrukt te houden en de bewerking zo dikwijls te herhalen als nodig om de volledige uitgebreekte lucht te selecteren.

Eens we dit gedaan hebben, gaan we de overgang tussen gebouw en lucht verfijnen. Dit doen we door het volgende te gebruiken:

  • Selecties
  • Wijzigen
  • Vloeiend

Eigenlijk zal je niets zien veranderen op je werkblad. Maar er is nu gezorgd dat de overgang tussen de lucht en het gebouw vloeiend zal gebeuren, en dat je foto aanvaardbaar is als je hem in hoge resolutie toont.

Goed, nu gaan we onze dramatische lucht plaatsen in het gebied dat we willen opvullen. We openen daarvoor een foto met een dreigende lucht, die we van internet gehaald hebben. Let wel op dat uw foto royalty free is. We gaan deze foto nu selecteren en kopiëren. Daarna nemen we opnieuw onze bronfoto en gaan we de lucht in de foto plakken. Hiervoor gaan we naar “Bewerken” en daar selecteren we “Plakken in selectie”, en dan bekom je het onderstaande resultaat.

Ziehier de bewerkte foto, met de dreigende lucht.

Voilà, zo eenvoudig is dit. Natuurlijk bestaan er nog andere methodes om tot hetzelfde resultaat te komen, maar ik vind dit de gemakkelijkste. Akkoord de lucht is niet perfect en misschien écht iets te donker, maar ik heb dit gebruikt om duidelijk het verschil aan te tonen tussen origineel en bewerkt. Je kan het natuurlijk ook met de methode van Corel PaintShop Pro. Bekijk daarom eens onderstaande video, waar alles mooi uitgelegd wordt.

Dit is een video waarin Corel PaintShop Pro X4 wordt gebruikt. Laat je dit niet afschrikken. Dit werkt even goed in andere versies. Ik werk met X5 en het is perfect haalbaar. Doen dus. Heb je vragen? Aarzel dan vooral niet te reageren op deze post.

Vriendelijke groet, JP.

Neem ook eens een kijkje op mijn fotosite: www.van-doorselaer.com