Foto rechttrekken

Deze blog heb ik speciaal geschreven voor Tineke, (http://swany.zoom.nl/), een fotovriendin op www.zoom.nl. Fotografie kan soms lelijk met je voeten spelen. Vooral als je groothoek gebruikt, kan het zijn dat je foto schots en scheef staat. Een handig hulpmiddel hiertegen is ShiftN. Zoals ik dus zeg is het een hulpmiddel. Maar je mag van ShiftN niet verwachten dat het de oplossing is van al de problemen die je in de fotografie kan tegenkomen. Soms doe je er gewoon beter aan om met de hulpmiddelen van je fotobewerkingsprogramma de nabewerking uit te voeren als je foto niet helemaal recht staat.

Waarom? Dit is een heel goede vraag  !! Het is namelijk zo dat ShiftN is ontworpen om de convergerende lijnen recht te trekken. Dus erg handig als je een kerk of een groot gebouw moet rechttrekken. En waarom lukt het dan niet met de foto van Tineke? Antwoord: er zitten teveel lijnen in haar foto, en dit moet je dan manueel in je software oplossen. Bekijken we de foto van Tineke en maken de ontleding ervan.

De originele foto van Tineke.

De foto van Tineke, met een naar links afhellende horizon.

We zien nu dat de foto die Tineke door ShiftN heeft getrokken, met een afhellende horizon staat, dit terwijl Tineke me zegt dat haar originele foto tamelijk recht stond. Wat heeft Tineke verkeerd gedaan? Door de originele foto met ShiftN te bewerken is het programma gaan zoeken naar convergerende lijnen. Het programma heeft dit gevonden in de zeilmasten van de vele bootjes die in de haven liggen. Daar is ShiftN dan gaan zoeken naar wat recht kon getrokken worden, en het programma heeft zijn werk gedaan. Maar het programma houd geen rekening met de horizon, met als gevolg dat de horizon schuin afloopt. In dit geval mag je dus NIET ShiftN gebruiken, maar moet je uw bewerkingssoftware gebruiken, met de optie “rechttrekken”.

Corel PaintShop Pro X5

De software van Corel PaintShop Pro X5 met de optie rechttrekken.

We zien nu dat ik met het tool rechttrekken een lijn heb getrokken boven de horizon. Als ik nu op OK druk, gaat de software de horizon rechttrekken, en daarmee ook de foto. Dat gaan we zien op de volgende screenshot die ik gemaakt heb. Maar laat ik nu al vermelden dat de optie ShiftN hier niets ter zake doet vanwege de grote verscheidenheid van lijnen, (de zeilmasten). Hier MOET je uw fotobewerking gebruiken !!!!

De horizon staat nu recht.

Hier zien we dat de horizon recht staat.

Ik heb nu dus op OK gedrukt en we zien nu dat de horizon recht staat, en dat de tool in het midden van de pagina is komen staan, en een rechte lijn weergeeft. Onze foto is nu klaar om up te loaden naar onze portfolio.

Er zijn zoveel verschillende software programma’s om dit werkje op te knappen, en de belangrijkste zijn dus wel de producten van Adobe en Corel. Dus hieronder ook een filmpje hoe je het oplost in PhotoShop Elements 12. De uitleg is wel in het Engels, maar eenvoudig te volgen:

Dus Tineke, om een lang verhaal kort te houden: zeker niet opgeven, maar doorzetten, fotografie heeft zo zijn eigen wetten en regels, niet altijd eenvoudig, maar paradoxaal genoeg niet altijd even moeilijk om mooi op te lossen.

Aan Tineke zou ik willen zeggen om de moed erin te houden en het devies van mijn legereenheid in gedachten te houden: “fight to win”.

Bekijk ook eens mijn pagina over architectuur en het gebruik van ShiftN.

Met vriendelijke groeten, JP.

Neem ook eens een kijkje op mijn fotosite: www.van-doorselaer.com