Winterlucht

In mijn vorige topic heb ik gesproken hoe je een lucht kan vervangen. Natuurlijk is dit niet altijd mogelijk omdat er bijvoorbeeld teveel bomen in je foto staan. Dan ben je natuurlijk aangewezen op een ander middel om een uitgebleekte of grijze lucht toch wat kleur te geven. Hoe we dit doen in Paintshop Pro, ga ik hieronder uitleggen. We beginnen met een originele foto, dus niet bewerkt.

Ik heb gekozen voor het momument aan de Heizelslachtoffers van 29 mei 1985. De foto die je hieronder ziet.

Heizelslachtoffers - onbewerkt

Zoals je kan zien staat alles nogal schots en scheef, en moeten we eerst alles rechttrekken. Door het gebruik van de groothoek moet ik corrigeren met mijn perspectiefcorrectie. Eens dat dit gebeurd is krijgen we een foto waarin alles mooi rechtstaat. Nu gaan we een uitsnede maken om zaken weg te werken die niet op de foto thuis horen, zoals die lantaarnpaal, en we gaan ook een stukje van de lucht wegnemen en van de zijkant van de tribune, om uiteindelijk tot volgend resultaat te komen:

Heizelslachtoffers - eerste bewerking

Nu heb ik een mooie foto van het monument aan de Heizelslachtoffers, (de sokkel is 1/10 van een voetbalveld en dan heb je de zonnewijzer met 39 prisma’s erin verwerkt, symbool voor de 39 overledenen). Maar onze foto is nog niet helemaal zoals het hoort, en zo weiger ik hem om op internet te publiceren. De lucht is echt heel grijs met donkere wolken. En daar wil ik nu echt wat meer kleur in krijgen.

We gaan dus nu onze grijze lucht blauw maken. Ik begin met de lucht te selecteren door middel van de Magic Wand Tool. Ik hou de Alt key ingedruk en klik totdat mijn ganse lucht geselecteerd is.

Nu gaan we de lucht blauw maken. Hiervoor doe ik volgende handelingen:

  • Lagen
  • Nieuwe aanpassingslaag
  • Levendigheid

Door het feit dat de lucht echt heel grijs is plaats ik de waarde op 80 en klik op enter. Ik zie dat de lucht al iets beter is, maar nog niet naar mijn voldoening. Dus ik herhaal de bovenstaande stappen, stel de waarde opnieuw in op 80 en druk opnieuw op enter. Ik heb nu een mooie lucht met blauw in, (zie foto hieronder).

Heizelslachtoffers - eindresultaat

Er blijft spijtig genoeg nog een heel klein stukje grijs over en dat het ik niet echt kunnen verbeteren, maar dat is niet mijn fout, maar wel deze van de software.

Ik ben echter nog niet helemaal tevreden. Alhoewel ik bij het uitsnijden reeds een deel ongewenste materie heb weggeknipt, blijven de voertuigen en vuilbakken mij enorm veel hinderen. Maar dit kan ook weggewerkt worden. Hoe we dit doen leg ik in een volgende topic uit. Ondertussen kunnen jullie volop oefenen om bleke lucht mooi blauw te maken.

Vriendelijke groet, JP.

Neem ook eens een kijkje op mijn fotosite: www.van-doorselaer.com