Camera instellingen

Een Canon EOS 60D met kitlens

Canon EOS 60D met APS-C CMOS sensor

Wat zijn de beste camera instellingen voor portretfotografie? Tja, geen eenvoudige vraag want camera instellingen zijn afhankelijk van zoveel factoren dat er niet echt ideale instellingen kunnen gebruikt worden als zijnde “standaard”.

Je moet immers rekening houden met het aanwezige licht, afstand tot je doel, diafragma, sluitertijd en iso waarde. Je kan best beginnen met je lens te kiezen. Lichtgevoelige lenzen gebruik je ideaal bij portretfotografie, en dan spreek ik over f-waarden van 1.4, 1.8, 2.5 of 2.8 Deze lenzen zijn meestal zonder beeldstabilisator omdat zij enorm snelle sluitertijden gebruiken. Een diafragma van f/1.8 kan met een sluitertijd van 1/2500. Dus een astronomisch hoge sluitertijd. Maar die sluitertijd kan zelfs nog hoger gaan. Sta dus niet verstomd van zulke waarden.

Een diafragma dat bijna volledig open staat krijgt dus snelle sluitertijden en een heel scherp object en een fraaie bokeh, of onscherpte waardoor je object (model) nog meer los komt van de rest van de foto. Persoonlijk ben ik gewoon gek op zulke foto’s. Nu zijn er fotografen die het gewoon niks vinden om met zulke snelle sluitertijden te werken. De oplossing hiervoor kan je bekomen door een ND filter te gebruiken die tot 12 stops minder licht kan geven. Dus gaat je sluitertijd ook minder snel werken, omdat hij het gebrek aan licht moet compenseren. Of gemakkelijker: je maakt je diafragma kleiner tot bijvoorbeeld f/8, maar dan gaat je achtergrond ook aan onscherpte inboeten. Je riskeert zelfs dat model én achtergrond gewoon even scherp worden.

Laten we het gewoon doen volgens de wetten in de fotografie. Groot diafragma = snelle sluitertijd. Klein diafragma = lange sluitertijd. Dus: als ik een 50 mm lens gebruik op een APS-C camera, ga ik mijn lens instellen op f/1.4 of f/1.8, en persoonlijk werk ik graag met de “A” stand (Nikon) of de “Av” stand (Canon). Je toestel gaat dan zelf de ideale sluitertijd zoeken en zo ben je zeker dat je model haarscherp in beeld komt en je achtergrond volledig onscherp is. Je kan dan nog altijd een beetje bijbelichten of onderbelichten al naar gelang de omstandigheden. Vergeet niet dat ik nog altijd spreek bij portretfotografie op locatie, (buiten), in de studio ga je natuurlijk volledig manueel werken, omdat je daar het licht zelf kan aansturen.

Dus kort samengevat: er zijn geen ideale instellingen voor portretfotografie, alles is afhankelijk van de foto die je wil bereiken. Maar het leek mij nuttig om hier toch e.e.a. uit de doeken te doen.

Bekijk ook het artikel op mijn blog over “scherptediepte“.

Update 21.09.2014:

Marcel Scholing heeft een interessante video over standpunt en lens. Leek mij echt een goed idee om deze hier even te plaatsen.

Bij het maken van portretfoto’s is het belangrijk het juiste standpunt te kiezen, maar ook welke lens je gaat gebruiken. Sta je te dicht op je model dan treedt er vervorming op, wat voor een charmante portretfoto niet geschikt is. Beter kun je verder weg gaan staan en een standaard- of zelfs een telelens gebruiken.

Met vriendelijke groeten, JP.

Neem ook eens een kijkje op mijn fotosite: www.van-doorselaer.com

Geef een reactie