Wat belangrijk is

Portretfotografie: voorbeeld # 1

Portretfotografie is een heel paradoxale tak in de fotografie, omdat het zowel eenvoudig als complex is. Alles begint bij je model. De vereiste om goede portretfoto’s te maken is in de eerste plaats enorm veel respect hebben voor de persoon die model staat.

Je model moet in de eerste plaats rustig zijn. Het is de taak van de fotograaf om dit in de shoot in te werken. Rustig en kalm spreken, niet gaan krijsen als er ongewild wat fout gaat, maar kalm blijven is dus de boodschap. Verder raak je, je model ook nooit aan, tenzij zij/hij hiervoor toestemming geeft.

Bekijk vooral enkele foto’s op internet zodat het model zich een idee kan vormen van wat van haar/hem verlangd wordt. De poses kunnen besproken worden bij een koffie, en daar kan dan je strijdplan voor de shoot vorm nemen.

Eens het scenario vastligt kan de eigenlijke shoot beginnen. Persoonlijk werk ik het liefst buiten, (op locatie), en dus met natuurlijk licht. Gebruik liefst niet de automatische portret scene van je toestel. Sommige foto’s zullen ofwel onder- ofwel overbelicht zijn.

Als je een echte portret lens hebt, gebruik dan de “A” stand, (aperture of diafragma), van je toestel en stel dit in op f/2.8; je kan natuurlijk ook volledig manueel gaan werken, maar de tijd die je gebruikt om je toestel telkens opnieuw in te stellen zal je model vlug gaan vervelen.

Laat ook je model niet in de volle zon staan, want niet alleen ga je dan astronomisch hoge sluitertijden bekomen, maar je foto zal ook vaak overbelicht zijn. Ik werk graag als het een beetje bewolkt is, en dan bekom je prachtige resultaten.

Portretfotografie: voorbeeld # 2

Als je een visagiste hebt kan die je model een lichte make-up geven, wat je foto altijd te goede zal komen. Al te zware make-up zou ik vermijden, tenzij dit juist de bedoeling is in de shoot. Spreek de make-up af met de visagiste, of het model zelf indien ze haar eigen make-up doet.

Ik vind de mooiste foto’s deze die genomen zijn waar het model heel scherp opstaat en waar je achtergrond een mooie bokeh geeft, (onscherpte). Ik ben gewoon gek op zulke foto’s. Kies ook een egale achtergrond. Storende elementen gaan de aandacht van je model wegnemen, ook als zij/hij er haarscherp opstaat. Je kan ook de derden regel toepassen in portretten. Zorg dan wel dat je diepte geeft door een fraaie bokeh.

Gebruik ook een lichtmeter. De belichting buiten kan je aanpassen in de “A” stand door je f-waarde lichtjes aan te passen. Maar als je een fraaie bokeh wil creĆ«ren gebruik dan f-waarden tussen f/1.4 en f/4

Na de shoot moet je absoluut je foto’s tonen aan je model en deze kiezen die je gaat bewerking in PhotoShop. Bega niet de fout om van je foto een “perfecte” foto te maken. Geen enkele mens is perfect, dus zorg dat je foto natuurlijk blijft.

Nu, dit zijn slechts mijn aanbevelingen. Niemand hoeft hiermee volledig akkoord te gaan. Iedereen heft wel zijn eigen werkwijze. kan deze met mijn aanbevelingen verbeteren, dan is dit OK, zoniet kan je mij altijd een bericht laten met je eigen bevindingen. Van elkaar leren zijn ervaringen die je moet koesteren.


Neem ook eens een kijkje op mijn fotosite: www.van-doorselaer.com

Geef een reactie